середу, 19 січня 2022 р.



    14 січня 2022 року, виповнюється 85 років від дня народження українського письменника, поета та журналіста Євгена Пилиповича Гуцало. Народився у селі Старий Животів (сьогодні – Новоживотів Вінницької області) в родині вчителів. Ще дитиною любив багато читати, сільську школу Євген Гуцало закінчив зі «званням» найкращого школяра. У 1955 році вступив до Ніжинського педагогічного інституту ім. Миколи Гоголя. Там він почав активно писати вірші та прозу, вступив до літературної студії.         
Закінчуючи інститут Євген Гуцало почав співпрацювати з редакціями газет Вінниччини, Львівщини та Чернігівщини – дописував публіцистичні твори, публікував деякі оповідання та новели. Перші його публікації зацікавили тогочасних літературних корифеїв, зокрема Павла Загребельного. Саме він у 1961 році запросив Євгена Гуцала працювати у редакції газети «Літературна Україна».

У 1962 році вийшла друком перша повноцінна книжка Євгена Гуцала – збірка оповідань «Люди серед людей». З середини 1960-х років Євген Гуцало активно пише новели та повісті. Зокрема тоді світ побачили його «Яблуко з осіннього саду», «Скупана в любистку» та інші. У 60-ті роки також з'явилися друком дві концептуальні повісті Євгена Гуцала – «Мертва зона» та «Родинне вогнище». На початку 1970-х років виходять друком лірико-психологічна повість «Дівчата на виданні» та дилогія про життя сільських вчителів «Сільські вчителі» і «Шкільний хліб». Переважну частину творчого доробку письменника становлять дитячі твори: «Олень Август», «З горіха зерня», «Дениско», «Пролетіли коні».

У 1981 p. вийшла друком перша поетична збірка Євгена Гуцала «Письмо землі». Далі з'являються книжки віршів «Час і простір», «Живемо на зорі», «Напередодні нинішнього дня». У 1985 році письменник став лауреатом Державної премії України імені Тараса Шевченка за дитячі збірки «Саййора», «Пролетіли коні».



Загалом творчий доробок Євгена Гуцала дуже великий: оповідання, повісті, романи, новели, збірки віршів, твори для дітей, які і донині нікого не залишають байдужими.



Немає коментарів:

Дописати коментар