суботу, 29 січня 2022 р.

                                       Вічний вогонь української волі

( до Дня пам'яті героїв Крут )

        Бій під Крутами  — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. 

 Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. 
     Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. 
На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти». 
2006 року на місці бою встановлено пам'ятник. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню. 
   В шкільній бібліотеці зібраний матеріал про бій під Крутами і оформлена папка та книжкова виставка на тему " Крути: і сум ,і біль і вічна слава".


Зібраний матеріал ( вірші) і оформлена саморобна книжка під назвою " Збірка віршів про бій пі  Крутами".







В шкільній бібліотеці є книга "Крути- символ патріотизму і жертовності", де учні можуть ознайомитись про героїв  під  Крутами. В книжці є вірші про ці події.




                               Зібраний список літератури "Герої бою під Крутами"
1.Васильєва А. Є. "Герої Крут: ніхто не забутий": виховна година, 6-й кл. Виховна робота в школі. 2019. № 12. Вкладка. № 42. С. 18-1—18-3.

2 Гут А. "От де, люди, наша слава, слава України" (До Дня пам'яті борців за волю України, які полягли під Крутами в січні 1918р.). Виховна робота в школі. 2017. № 12. С. 24-27.

3 Шелест Л. І. Герої Крут — для нащадків взірець: Урок мужності. Класному керівнику. Усе для роботи. 2017. № 12. С. 6-9.


Немає коментарів:

Дописати коментар