пʼятниця, 24 лютого 2023 р.

  Історія походження свята

Історія свята офіційно розпочинається від 1999 року, коли ЮНЕСКО прийняла рішення підтримати мовне різноманіття у світі. Його заснування пов'язано з подією, що відбулася 21 лютого 1952 року в Бангладеші (Східний Пакистан).

У цей день розстріляли місцевих протестувальників через їхнє бажання зберегти рідну мову. Оскільки влада країни визнала урду як єдину державну мову. Однак урду на той час розмовляли лише три відсотки населення.

Натомість більшість жителів Східного Пакистану послуговувалися бенґальською мовою. Таким чином, протестувальники загинули, обороняючи рідну мову. З 1971 року, коли Східний Пакистан став незалежною державою, в цей день згадують вбитих протестувальників, які стали народними мучениками.

З нагоди події, що сталася в Бангладеші, ЮНЕСКО затвердив 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Свято розпочали відзначати у 2000 році. Тож цього року ми робитимемо це вже 22-й раз. До слова, за даними ЮНЕСКО сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. 

                    В школі оформлена стіна з висловами про рідну мову.  

Бібліотекар оформив книжкову виставку " Наша мова- солов"їна...,де учні школи можуть збагатити  свої знання про рідну мову.
Педагог -організатор з вчителями української мови повели для учнів 5-11 класів провели змагання про знання висловів про мову


 Вчителі пчаткових класів провели класні години про рідну мову. Учні вивчили прислів"я,вірші ,пісні про мову





                                  

     


 

Немає коментарів:

Дописати коментар