субота, 6 січня 2024 р.



                                                               Степан Руданський

           6 січня Степану Руданському виповнюється 190 років з дня народження (1834-1873). Поет – лірик, перекладач, найвеселіший поет України залишив нам у спадщину ліричні вірші та гумористичні співомовки. Усі свої твори, включаючи й віршовані переклади, Руданський називав «співомовками». «Співомовки» - це збірки гумористичних віршів, жартів, приказок і сміховинок. Співомовки С.Руданського мали значний вплив на сатирично-гумористичну творчість  І.Франка, Лесі Українки, В.Самійленка. Кращі традиції творчості «незрівянного анекдотиста» успадковані і сучасною літературою: всі українські гумористи й сатирики вчилися на співомовках Руданського, такі твори є в доробку А.Крижанівського, П.Глазового та ін.

Із 36 віршів 15 мають слово «пісня» в заголовку. Знаменита пісня «Повій вітре на Вкраїну» (1856р.) стала народною не лише в нас, а й у Данії – під назвою «Лети з вістями в рідний край». Поет підготував три рукописні збірки «Співомовки Вінка Руданського» (Вінок — переклад імені поета з грецької: стефанос — вінок). Проте усі спроби видати їх зазнали невдачі. Але твори його були популярними – їх переписували: пісні ставали народними, гуморески – народними анекдотами.

Основні твори С. Руданського складають три томи, переписані й оформлені самим поетом. Перший, під назвою „Співомовки козака Вінка Руданського, книжка перша, з 1851 року до 1857”, вміщує пісні та балади в хронологічній послідовності їх написання. Другий — „Співомовки козака Вінка Руданського, книжка друга, 1857-1858 і 1859” — складається з 235 поезій, гуморесок, названих „приказками”, й вірша „Студент”. Третій — „Співомовки козака Вінка Руданського, 1859— 1860” — це пісні, приказки, легенди, історичні поеми.

Один з найталановитіших поетів пошевченківської доби Степан Руданський навіки утвердив своє ім’я в історії рідної літератури.

Степан Руданський  залишиться у спогадах та думках багатьох людей на довгі роки, тому що був не тільки цікавою та різносторонньою людиною, яка подарувала нам неперевершені твори, а ще й тому що він свого часу «у всіх кольорах» розказав та описав наших ворогів. Ворогів, які були за часів його життя, та тих самих, які існують і сьогодні. Через свою творчість Степан Васильович «відкриває людям очі» та ніби повз роки говорить, що не потрібно забувати, що до правди та справедливості, хоч як би це не було прикро, потрібно добиратися через перепони. Але ніколи не потрібно здаватися, а рухатися тільки вперед!

                В шкільній бібліотеці є твори Степана Руданського з якими можна ознайомитися.



Немає коментарів:

Дописати коментар